Novi tender za Maoče

Bez autora
May 18 2010

Ministarstvo ekonomije objavilo je novi pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 megavata. Prethodni oglas poništen je prošle sedmice, jer dostavljena prijava francuske kompanije nije ispunjavala uslove propisane dokumentacijom. Francuska kompanija Se'chiliene-Sidec jedina je dostavila prijavu na pretkvalifikacioni tender za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče. Ponuda turske kompanije Demir export, koja je poslata elektronskom poštom, nije bila u skladu sa uslovima javnog oglasa, koji je prvi put objavljen u novembru prošle godine. U oglasu se navodi da će ugovor biti dodijeljen kroz međunarodni dvostepeni tenderski postupak. Pravo učešća na tenderu imaju kompanije ili konzorcijumi koji ispunjavaju finansijske i tehničke kriterijume. Javni oglas je u odnosu na prvi poziv promijenjen u finansijskom i tehničkom dijelu.

Novi tender za MaočeMinistarstvo ekonomije objavilo je novi pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče, uz uslov izgradnje termoelektrane procijenjene snage 500 megavata.

Prethodni oglas poništen je prošle sedmice, jer dostavljena prijava francuske kompanije nije ispunjavala uslove propisane dokumentacijom.

Francuska kompanija Se'chiliene-Sidec jedina je dostavila prijavu na pretkvalifikacioni tender za eksploataciju uglja iz ležišta Maoče.

Ponuda turske kompanije Demir export, koja je poslata elektronskom poštom, nije bila u skladu sa uslovima javnog oglasa, koji je prvi put objavljen u novembru prošle godine.

U oglasu se navodi da će ugovor biti dodijeljen kroz međunarodni dvostepeni tenderski postupak. Pravo učešća na tenderu imaju kompanije ili konzorcijumi koji ispunjavaju finansijske i tehničke kriterijume.

Javni oglas je u odnosu na prvi poziv promijenjen u finansijskom i tehničkom dijelu.

Među finansijskim kriterijumima su prihodi koji moraju biti veći od 300 miliona euragodišnje, a ukupna imovina mora biti vrijedna preko 900 miliona eura. Na prethodnom oglasu uslovi je bio prihod od 500 miliona i vrijednost imovine od preko 1,5 milijardi eura.

Ponuđač, takođe, treba da ima kreditni rejting od najmanje BBB- prema agencijama Standard end purs /Standard and Poor's/ i Fič /Fitch/ ili Mudisov /Moody's/ Baa3. Tehnički kriterijum podrazumijeva iskustvo u proizvodnji električne energije iz termoelektrane na ugalj, a količina proizvedene struje iz takvih izvora mora biti najmanje četiri hiljade gigavat sati u jednoj od posljednje tri poslovne godine. Raniji uslov je bio šest hiljada gigavat sati. Učesnik mora biti vlasnik teremoelektrane na ugalj, čija je ukupna instalisana snega najmanje 500 megavat sati. Količina proizvedenog uglja mora iznositi najmanje dva miliona tona godišnje u jednoj u posljednje tri godine. Oglasom iz novembra prošle godine bilo je predviđeno da učesnik bude vlasnik termnoelktrane instalisane snage hiljadu megavat sati.

U slučaju da se ponuđači prijavljuju u konzorcijumu uslov je da njegov vodeći član ima godišnji prihod od 300 miliona eura i ispunjava jedan od ostalih finansijskih kriterijuma. Konzorcijum mora da ispuni i jedan uslov iz tehničkih kriterijuma.

Krajnji rok za prijavljivanje na pretkvalifikacioni tender je 19. jul do 12 sati a prijave će biti otvorene istog dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik